گزارش رونمایی کتاب ـ 1

آغداشلو: کتاب مسعود مهرابی مرا به بازنگری در گفتههایم وادار کرد
آیدین آغداشلو در مراسم رونمایی از کتاب «صد سال اعلان و پوستر فیلم در ایران» اثر مسعود مهرابی كه 9 آبان با حضور جمعی از اهالی سینما و هنرمندان عرصه گرافیک در تالار شهناز خانه هنرمندان رونمایی شد، گفت: «بعد از دیدن این کتاب به این فکر رفتم که باید نگاهی به اظهار نظرهای و مقالههایم بیندازم که اگر در آنها حرفی زده شده که این نمونهها را لحاظ نکرده است، باید اصلاحشان کنم.» البته به دلیل عدم حضور آیدین آغداشلو که پیش از این به عنوان یکی از سخنرانان این مراسم معرفی شده بود، فیلم مصاحبه ابراهیم حقیقی با او درباره این کتاب پخش شد.
کتاب مهرابی اثر محترمی است
آغداشلو در این فیلم با اشاره به مطالعه این کتاب به صورت صفحه به صفحه گفت: با دیدن این کتاب موضوعات زیادی را یاد گرفتم. بسیاری از نمونههای موجود در این کتاب اساساّ از یاد رفته بود و حتی برای یک بار هم دیده نشده بود و من هم آنها را تا به حال یکجا مجتمع ندیده بودم و به همین خاطر مهرابی را برای این سعی خارقالعادهاش میستایم.
وی در ادامه این فیلم افزود: منابعی از این دست به دلیل نقصانی که در حافظه تاریخی ما وجود دارد، منابعی بسیار محترم به شمار میرود. من به شخصه دهها نمونه از اعلانها و پوسترهای این کتاب، به ویژه نمونههای ابتدایی آن را ندیده بودم وبعد از دیدن این کتاب به این فکر رفتم که باید نگاهی به اظهارنظرها و مقالههایم بیندازم که اگر در آنها حرفی زده شده که این نمونهها را لحاظ نکرده است، باید اصلاحشان کنم.
این گرافیست افزود: این کتاب سندی است که به دلیل زمینه و دستمایه خود در حافظه تاریخی ما باقی خواهد ماند. البته در کتاب نمونههایی هست که به نظر من گاهی بیش از حد لازم به برخی نمونهها بها داده شده است که از اهمیت بالایی به نظر من برخوردار نیست، اما با این حال توصیف او از سیر حرکت یکصدساله این ماجرا بسیار علمی و قابل استناد است.
آغداشلو ادامه داد: این کتاب اگر درست ورق زده شود، در آن چند دوره دیده خواهد شد. ابتدا دوره آغازین کار طراحی پوستر در ایران که مانند راه رفتن کودک میماند. دوره دوم دوره پرکاری است که منجر به تولید نمونههای فراوان پوستر سینمایی در دوران قبل از انقلاب شد که با توجه به درونمایه آن مایه خوبی از دوران بحران و شلوغی فرهنگ و اقتصاد ماست و از قضا بدترین نمونههای ما در پوستر نیز متعلق به همین دوره است و البته اولین جرقههای واقعی در این زمنیه نیز در همین دوران رخ داده است.
وی ادامه داد: در این کتاب در میان پوسترهای بعد از انقلاب آثار درست و قابل قبول بیشتری به چشم میخورد که اسباب آبروریزی نیستند و البته این موضوع هم از دهه 60 تا 10 سال قبل رخ داد که رایانه تا این اندازه کار را آسان نکرده و اندیشه را از کند و کاو در اثر باز نداشته بود.
دوران ما دوران قهقراست
در ادامه این نشست، ابراهیم حقیقی، گرافیست نیز در سخنانی با اشاره به اینکه گرافیک ما از سینمای ما جدا نیست، با اشاره به کتاب گفت: مگر میشود برای دوران فیلمفارسی انتظار کار گرافیکی اعلا داشته باشیم؟ فرهنگ و هنر از تک تک انسانها ساخته شده است. اگر به انسانها خوراک خوب فرهنگی بدهیم، بالطبع آدمها نیز بازخورد خوبی مناسب با آن نشان خواهند داد.
وی ادامه داد: این کتاب از دوران کلیشه و حروف دستی تا دوران معاصر را که از قضا سلیقه یکدستی هم نیست به جامعه سینما و گرافیک ایران نشان میدهد و این یعنی نمایشی از همه ابزار زندگی در این کتاب.
حقیقی افزود: در کار گرافیک و پوستر، حضور سفارشدهنده نیز مهم است. هر وقت سفارشدهنده سطح کار خود را بالا ببرد، فرهنگ و به تبع آن، آثار نیز از کیفیت بالاتری برخوردار خواهند شد. طراح وقتی میبیند که باید برای فرهنگی کار کند که درک درستی از هنر دارد، آثاری تولید میکند که لااقل نگاه درستی از هنر در آن وجود دارد، اما متاسفانه در 10 سال اخیر سینماگران این موضوع را به تهیهکنندگان سپردهاند و آنها نیز به پخشکنندهها و طبیعی است که آنها نیز گیشه را بپسندند و این یعنی آغاز یک سیر قهقرایی.
تاريخ انتشار - ۱۳۹۰/۰۸/۱۰
گزارش رونمایی کتاب ـ2
کیانیان: از دیدن این همه پوستر در یک کتاب هیجانزده شدم
رضا کیانیان در مراسم رونمایی از کتاب «صد سال اعلان و پوستر فیلم در ایران» با اشاره به اینکه نبود این منایع همواره در کشور احساس میشده است، گفت: من از دیدن این همه پوستر به صورت مجتمع در یک کتاب هیجان زده شدم.
به گزارش خبرنگار مهر، رضا کیانیان در مراسم رونمایی از کتاب «صد سال اعلان و پوستر فیلم در ایران» با اشاره به اینکه دیدن این کتاب وی را بسیار هیجان زده کرده است، گفت: من به دلیل علاقه شخصی خودم پوستر جمع میکنم، اما همواره این دغدغه را داشتهام که چرا کسی این آثار را به صورت یکجا جمع نکرده است.
وی ادامه داد: کشور ما کشور پژوهشستیزی است و نه پژوهشپروری و من هم همواره از این موضوع درد میکشیم؛ چون برای هر کار کوچکی در این حوزه منابع نداریم. کتاب مسعود مهرابی از این منظر قابل ستایش است.
بازیگر «یه حبه قند» با اشاره به دانشکدههای سینمایی و هنری در کشور افزود: در کشور ما یک پژوهشکده هنری وجود ندارد. سیستم آموزشی هنر نیز بسیار قدیمی است. نتیجه اینکه همواره باید خودمان سینه به سینه نقل کنیم و تعریف کنیم، اما این کتاب این هیجان را در من برآورد که لااقل در یک مورد این نیاز برطرف شد که البته امیدوارم به همین یکی ختم نشود.
بهمن فرمان آرا نیز آخرین سخنران این نشست بود.
وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به جریان فرهنگی کشور اظهار داشت: میدانم که در کشور ما هر دورهای که میآید سعی میکند دوره قبلی خود را انکار کند و میگویند که علت خراب شدن کار ما به خاطر خراب بودن کار قبلیهاست و این مایه تاسف است.
فرمانآرا افزود: در دروه قبل از فروپاشی بلوک شرق کارهای زیادی را در زمینه گرافیک و پوستر فیلم میتوانستیم ببینم. علت این موضوع به نظرمن به خاطر نبود فضای رقابتی بود. همه سالنهای سینما تنها یک فیلم را نشان میدادند و طراحان نیز همه تمرکز خود را روی این میگذاشتند که یک اثر خاص خلق کنند.
کارگردان فیلم «خانهای روی آب» ادامه داد: در نشست امشب به تهیه کنندهها بد و بیراه گفته شد که چرا پوستر فیلمهایتان گاهی بیکیفیت است، اما نکتهای در میان هست. اگر شما با حضور محمدرضا گلزار فیلم بسازید، بدون شک در پوستر فیلم صورت او را میخواهید. چون مردم به ویژه دختران جوان به خاطر دیدن او به سینما میروند. فرقی هم نمیکند فیلم چه باشد. پس گاهی برای اقتصاد سینما لازم است که تصاویر صورت و یا به تعبیر دوستان «کَله» در پوستر بیاید.
کارگردان فیلم «خاک آشنا» افزود: موضوعی که کسی اما به آن اشاره نکرد، سلیقه معاونت سینمایی در طراحی پوستر است. همه میدانند که پوستر فیلم باید برای نصب در سر در سینما از سوی معاونت سینمایی تایید شود. سلیقه هر معاونت سینمایی را هم دیدهایم و بدبختانه باید بگویم که یک آدم درست و حسابی مانند مرحوم سیفالله داد تا الان بر سر این کار نبوده است و در سه سال و نیم اخیرهم که دیگر واویلاست.
کتاب «صد سال اعلان و پوستر فیلم در ایران» اثر مسعود مهرابی با قیمت 85000 تومان از سوی نشر نظر منتشر شده است.
۱۰ آبان ۱۳۹۰